Een vaderschapstest laten uitvoeren, waarom en voor wie?

In Nederland wordt er nog vrij weinig gesproken over het laten uitvoeren van een vaderschapstest. Het is zeker geen taboe maar vaders of hun kinderen weten soms te weinig af van deze manier van testen. In de meeste gevallen weten de vaders namelijk ook dat ze vader zijn of weet een kind wie hun vader is. Maar wat nou als een van de twee het niet weet? Of wat nou als de moeder er niet zeker van is? Er zijn verschillende redenen waarom er voor gekozen kan waarom om een vaderschapstest af te nemen en in dit blog zetten we al die redenen graag voor je op een rijtje.

Niet duidelijk wie de vader is

Het kan soms voorkomen dat het voor één of meerdere partijen niet duidelijk is wie de vader van het (on)geboren kindje is. Dit kan komen doordat de vrouw meerdere bedpartners heeft gehad of dat er nog helemaal geen zwangerschap op te plannen stond. Ook kan het zijn dat de vader als is vertrokken voordat het kindje geboren was. Een tal van verschillende redenen dus waar verschillende partijen het echt niet met zekerheid kunnen zeggen.

Erkennen van het kindje

Een dna test kan ook worden uitgevoerd als de vader of moeder niet wil erkennen. Vaak gebeurt dit bij vaders, zeker als de vader en moeder van een kindje niet meer in een relatie zijn met elkaar. Als wettige vader van een kind moet je een gedeelte van het financiële plaatje op je nemen. Niet iedereen wil en kan dat. De vader kan er dan voor kiezen om zijn kind niet te erkennen. Wanneer een moeder dit wel wil kan zij een dna test aanvragen via de rechtbank. De vader wordt dan getest en aan de hand van de test kan voor 99,99% worden vastgesteld of geteste persoonlijk daadwerkelijk de vader is of niet. Soms kan het ook zijn dat de moeder de vader niet wil erkennen. Zij kan dan zeggen dat het kindje helemaal niet van de desbetreffende persoon is. Wanneer de vader is kwestie duidelijkheid wil en zeker wil weten of hij wel of niet de vader is, kan hij zelf een vaderschapstest aanvragen.

Op papier

Soms weten de vader en/of moeder eigenlijk wel zeker dat het kindje van hun is. Toch kan het soms zijn dat een vaderschapstest uitgevoerd moet worden als er het een en ander op papier vastgesteld moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geboorteakte of andere belangrijke papieren.

Geef een reactie