Wat is multiplex?

Lees alles over de voordelen van multiplex. Wist je dat multiplex een goede vervanger voor massief hout is als je minder uit wilt geven aan materialen?

 

Laten we eerst maar eens uitleggen wat multiplex precies is. Multiplex bestaat uit verschillende dunne lagen houtfineer die kruislings op elkaar worden gelijmd en vervolgens geperst tot een vlakke plaat. Multiplex-platen zijn stevig en bieden goede structurele stabiliteit. Na de juiste behandelingen kan multiplex zowel binnen als buiten worden gebruikt. Verder kan multiplex kan ook brandvertragend en waterdicht worden gemaakt. 

Waarom multiplex?

Je vraagt je misschien af waarom je multiplex zou gebruiken als je ook een alternatief als massief hout zou kunnen gebruiken. Ten eerste, door zijn duurzaamheid en multifunctionaliteit is multiplex een goede vervanger voor massief hout als je minder uit wilt geven aan materialen. Ook staat een constructie gemaakt van multiplex meer kans om langer intact te blijven, doordat multiplex beter bestand is tegen schade veroorzaakt door vocht en weersomstandigheden. Het is te verwachten dat een constructie van massief hout na verloop van tijd zal verslechteren door blootstelling aan vocht. Je zal het hout dus regelmatig moeten behandelen om waterschade te voorkomen, wat bij multiplex-platen niet nodig is. Verder is multiplex veerkrachtiger in vergelijking met massief hout en doordat multiplex-platen vlak zijn, geven ze vaak een strakkere afwerking dan massief hout. Daarom worden ze vaak gebruikt voor bijvoorbeeld deuren, kozijnen, kasten of zelfs een trappenhuizen en ondervloeren.

Andere voordelen

Een ander voordeel van multiplex is dat ze met lijm kunnen worden geïnstalleerd in plaats van met spijkers, waardoor de installatietijd wordt verkort. Multiplex is ook veel makkelijker schoon te maken in vergelijking met hout, omdat vuil niet zo snel door het gladde oppervlak wordt weggezogen. 

Verschillende diktes en makkelijk te bewerken

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het gebruik van multiplex als alternatief voor massief hout is dat het in verschillende diktes verkrijgbaar is. Het is soms lastig om een stuk massief hout te vinden dat precies de juiste maat en dikte is voor wat je het nodig hebt. Met multiplex-platen kun je van tevoren al de juiste grootte of dikte kopen, wat veel tijd bespaart. Verder zijn multiplex-platen ook makkelijk te bewerken. De brede beschikbaarheid van multiplex zorgt ook voor een breder scala aan kleuren en afwerkingen. Hierdoor hoef je je zich geen zorgen te maken over het afstemmen van een deur of ander armatuur op het exterieurontwerp van jouw huis. Je kunt eenvoudig multiplex kopen dat past bij wat je al hebt.

Multiplex kan je ook gebruiken voor je eigen doe-het-zelf-projecten. Omdat het materiaal zo licht en makkelijk te verwerken is, kun je leuk kleine dingetjes maken, zoals houten speelgoed, fotolijstjes of leuk gevormde rekken. Perfect als je niks anders te doen hebt op de zondagmiddag.

Geef een antwoord