Dakenbouw: De ins-en-outs

Het dak: de cornerstone van elk huis (nou ja, niet letterlijk, want je dak zit natuurlijk niet op een hoek van het huis, maar anders werkt de uitdrukking niet lekker). Het houdt je warm, het houd je droog, maar hoe wérkt het nu precies? Hiermee wordt natuurlijk bedoeld; hoe zit je dak in elkaar? En, mocht je ooit zelf een huis willen renoveren en/of bouwen, kan je dan ook je eigen dak maken? Hoe moeilijk is dat? Is dat een kwestie van EPDM dakbedekking op maat aanschaffen, EPDM kopen dus, en gaan, of moet je er echt professionele bouwvakkers bij hebben die precies weten wat ze doen? 

Op de daken 

Je dak bestaat uit een aantal lagen. Ergens is de opbouw ervan een beetje te vergelijken met je buitenmuren en/of je vloer, om je huis nu niet te veel in een blokkendoos te veranderen. Allemaal moeten ze het huis ondersteunen én isoleren. Hierom is er tussen de lagen basismateriaal bij een dak een laag isolatiemateriaal aangebracht, net zo goed als bij een buitenmuur. Dit om niet alleen de warmte die binnen in het huis geproduceerd wordt, binnen te houden, maar ook om de kou van buiten, zeg maar, buiten te houden. Dit is echter ook waar de vergelijking stopt. Er is namelijk nog iets anders wat bij de bouw van een dak komt kijken; iets wat écht goed moet gebeuren, anders functioneert je dak simpelweg niet hoe het zou moeten functioneren. Ik heb het, natuurlijk, over dakbedekking.

EPDM & meer 

Dakbedekking, ook wel dakbekleding genoemd, is de naam die gegeven wordt aan het proces van de aanbrenging van een extra laag, nog voordat de dakpannen op het hellende dak worden aangebracht, of het grind op het platte dak. De laag die ertussen wordt gezet is van een industrieel rubber, en is ervoor bedoeld om het dak niet alleen een isolerende werking mee te geven, maar bestand te maken tegen van alles en nog wat; alles waar een dak ook maar een beetje bestand tegen moet zijn. Het materiaal wat hier negen van de tien keer voor wordt gebruikt heet EPDM. Dit is een kunststofsamenstelling wiens afkorting staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een lange naam die je meteen weer mag vergeten, maar wiens ingewikkelde maakproces resulteert in een sterk rubber dat perfect is voor afdichting en weersbestendigheid. Zo wordt het ook gebruikt voor de afdichting van auto’s. EPDM maakt je dak bestand tegen hitte, wind, storm, sneeuw, water én dieren. 

 

Kortom, een dak moet écht goed bekleed en bedekt worden. Of je dat nu zelf doet of samen, succes!

Geef een reactie