De motor van een elektrische fiets

Elektrische fietsen kan je overal vinden. Of het nu gaat om een stadsfiets, of een fiets om regelmatig tochtjes door de natuur mee te maken, alles kan tegenwoordig elektrisch zijn. Elektrisch fietsen is handig voor mensen wiens lichaam achteruitgaat, maar die nog wel graag zelf willen blijven fietsen. Of gewoon als je veel moet fietsen en dat je zwaar valt. Een elektrische fiets ondersteunt. Je trapt gewoon zelf, en de fiets helpt een handje mee. Je blijft dus wel in beweging, maar met gemak. Maar hoe werkt de aandrijving van een elektrische fiets eigenlijk? En wat heb je dan precies nodig? 

De motor in het algemeen

De motor is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. De motor levert een bepaalde kracht. Dit wordt ook wel de trekkracht genoemd, en dit wordt aangegeven in Nm (Newtonmeter). Afhankelijk van waar en hoe veel je wil gaan fietsen kun je een lichtere of zwaardere motor kiezen. Als je vooral in de stad fietst, heb je niet zo’n zware motor nodig. Als je recreatief veel fietst, waarbij je ongetwijfeld ook heuvels zal tegenkomen, heb je wel een iets zwaardere motor nodig. Een zwaardere motor heeft natuurlijk ook meer energie nodig. Bij meer energie hoort ook een grotere accu. De kracht van een accu gaat in Wh (wattuur). Hoe meer wattuur, hoe krachtiger de accu en daarmee ook de motor. 

Locatie motor

Op een elektrische fiets kan de motor op drie plekken zitten. (Dit geldt voor alle modellen. Zowel een elektrische fiets dames als een elektrische herenfiets. Die overigens allebei geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen. Het hangt er maar vanaf wat voor frame je zoekt!) Bij de achterwiel, in het midden bij de trappers, of bij het voorwiel. Een achterwielmotor wordt over het algemeen als het meest natuurlijk ervaren. Bij een gewone fiets zit de aandrijving namelijk ook in het achterwiel. Een fiets met een achterwielmotor is vaak een lichte fiets die stabiel en strak stuurt. Hierop zijn meerdere versnellingsopties mogelijk. Een middenmotor is weer anders. Deze motor zit laag bij de grond, en daardoor voelt de fiets zeer stabiel aan. De pedalen worden aangedreven in plaats van het wiel, wat voor een soepele fietservaring zorgt. Er wordt gemeten hoe hard jij zelf trapt, en de motor past zich daarop aan, om je gepast te ondersteunen. En dan is er nog de voorwielmotor. Deze zijn vaak gunstig geprijsd en hebben weinig onderhoud nodig. De frame-instap kan zo laag gemaakt worden als je maar wil. Dat zorgt weer voor extra gemak met op- en afstappen. 

Afhankelijk van waar jij naar op zoek bent kan je een keuze maken over het soort motor dat geschikt is. Als je het even niet weet, kan je natuurlijk altijd hulp inschakelen van de medewerkers van de fietsenwinkel. 

Geef een reactie