Alles goed schoonhouden in huis en op werk

Hygiëne is een term die de laatste maanden meer dan ooit het nieuws heeft bepaald. Sinds de uitbraak van de Corona pandemie is hygiëne bijna een toverwoord geworden. Waarom is hygiëne nu eigenlijk zo belangrijk en wat is het precies? Hygiëne is het verwijderen van ziekteverwekkers door schoon te maken. Dit is belangrijk, omdat je er zo voor zorgt dat de ziekteverwekker niet verspreid kan worden. Dat klinkt simpel maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen toch lastig genoeg om de hygiëne in hun dagelijkse leven toe te passen. Hygiëne is meer dan alleen je handen wassen met water en zeep. Wist je bijvoorbeeld dat het ook van belang is dat je daarna je handen droogt met papier in plaats van met een elektrische handdroger? Met een elektrische handdroger blijven er tweemaal zoveel bacteriën en/of virussen op je handen achter. Het zijn zomaar wat van die weetjes waar we de laatste maanden steeds meer mee worden geconfronteerd.

Hygiëne op de werkvloer

Sinds het begin van de pandemie werken er veel mensen vanuit huis en zijn veel kantoren minimaal bezet. Maar dat geldt niet voor alle werklocaties. De ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenpraktijken worden vaker dan voorheen bezocht. Juist op deze plaatsen is een goede hygiëne van het grootste belang. Schoonmakers maken de laatste maanden overuren om al deze en andere locaties perfect schoon te maken. Ook op de kantoren blijft hygiëne belangrijk voor de mensen die er wel aan het werk zijn. Het goed schoonmaken is belangrijker dan ooit tevoren. Het schoonmaken geldt niet alleen voor de bureaus, maar ook voor handgrepen, telefoons, muizen en toetsenborden, trapleuningen en armleuningen. Het is juist belangrijk om ook aan alle kleine dingen te denken en deze extra goed schoon te maken. Eigenlijk valt of staat een goede hygiëne altijd met grondig en zorgvuldig schoonmaken.

Thuis schoonmaken

Om dat we steeds vaker thuis verblijven is een goede hygiëne daar ook van belang. Het goed, lang en vaak wassen van je handen is wel het belangrijkste wat je zelf kunt doen. Maar wanneer moet je je handen nu eigenlijk wassen? Het is zinvol om dit in ieder geval voor het klaarmaken van je eten, na het toiletbezoek, hoesten en niezen, snuiten van je neus en na het aaien van je huisdieren te doen. Maar niet alleen jezelf wassen is belangrijk. Ook de plekken waar e.v.t. bezoek mee in aanraking is gekomen is belangrijk om schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan je tuinstoelen als je een middagje met een vriend in de tuin hebt gechilld. En je loungestoel tuin is ook zeker niet te vergeten!  

Geef een reactie